Motståndet för att starta eget blir allt mindre

Entreprenörer får ofta frågan varför de startade eget. Jag hade hellre sett att man vände på frågan. Varför startar man inte eget? En trygg anställning värderas högre samt brist på startkapital är de vanligaste förklaringarna som jag hör. De andra anledningarna berör främst en osäkerhet och en tveksamhet om gräset verkligen är grönare på andra sidan.

När en fast anställning inte längre är lika säker som innan börjar fler fundera på att starta eget. Behovet av startkapital är fortfarande ett hinder men även det motståndet blir allt mindre. Kostnader för tjänster, infrastruktur, kontor, material och allt annat blir allt lägre. Det finns fler och fler verktyg och tjänster som inte kostar något men ger mycket värde för det nya företaget. Likaså är det med marknadsföring där allt mer sker via det digitala torget, sociala medier. Behovet av dyr marknadsföring för att etablera sig är inte längre sant.

För ett tag sedan skrev Wired om den nästa industriella revolutionen. Lyssna på videon och ta del av fascinerande trender som visar hur ett litet företag kan sätta upp en produktionskedja med underleverantörer som kan leverera små kvantiteter på kort tid. Det minskar drastiskt behovet av investeringar i lager och därmed startkapital.

När det startkapital som behövs för att starta eget minskar kommer fler kunna finansiera sin start själva. Det riskkapital som finns kan fördelas på fler startups. Finansiärer kan sprida sina risker på fler projekt som befinner sig i en den tidiga fasen.

Kvar är osäkerheten. Den ska vi ta tag i kommande artiklar som visar vägen till hur moderna startups lyckas. För er som inte kan vänta så jag rekommendera följande presentation: Creating Startup Success 101.

För övrigt så anser jag...

... att dagens starta eget-bidrag borde ersättas med ett entreprenörsbidrag.

Läs om mina egna erfarenheter här.