Lämna trygghetszonen

Alla har sin egen trygghetszon. Det är platser, aktiviteter, personer och situationer som vi känner oss trygga med, som vi känner att vi kan hantera. Att lämna den tryggheten är både spännande och skrämmande men det är framförallt utvecklande. En entreprenör som vågar utveckla sin affärsmodell (allt som företaget är och gör) är någon som vågar lämna trygghetszonen – det är den entreprenören som har störst chans att lyckas.

Jag var 22 år när jag startade mitt första bolag – direkt från Chalmers till Chalmers Innovation. Examensarbetet blev ett startup som skulle bli ett internationellt superbolag som skulle ge mig och alla som gav oss pengar en exit värd ett inslag på Rapport. Enkelt nog så var det bara att köra igång. Jag och min kursare var båda utvecklare men någon behövde sälja produkten så jag tog det ansvaret – lockad av arbetsuppgifterna men också vettskrämd för att det var långt utanför min trygghetszon. Allt från försäljning till affärsplaner till finansiering till marknadsföring. Det var två år utanför trygghetszonen men det var en förutsättning för att driva vårt startup vidare. När resan tog slut insåg jag att det var inte bara verksamheten som hade utvecklats, min trygghetszon hade vuxit exponentiellt. Det som var skrämmande två år tidigare var nu en del av en trygg vardag.

Att befinna sig innanför sin trygghetszon är inte fel. Det är avkopplande att befinna sig på trygg mark. Det är där vi hämtar kraft och mod för att ge oss ut på äventyr. För mig är min familj, fru och numer dotter, min trygghetszon. Det är något annat för dig. Att hitta balansen mellan trygghet och äventyr är en ständig utmaning men för mig har det varit avgörande att förstå skillnaden mellan de två platserna.

Den viktigaste egenskapen som jag utvecklade under min resa var det mentala styrkan att våga lämna trygghetszonen ofta – att eliminera rädslan för det okända och osäkerhet. Det har hjälpt mig att våga ta ett steg fram och utmana mig själv och min omgivning. Så har jag ett råd till blivande eller aktiva entreprenörer så är det att lämna trygghetszonen så ofta ni kan och orkar.

För övrigt så anser jag...

... att dagens starta eget-bidrag borde ersättas med ett entreprenörsbidrag.

Läs om mina egna erfarenheter här.