Källan till din motivation påverkar affärsutvecklingen

Anledningen till varför entreprenörer väljer att starta eget varierar. Alternativen brukar oftast vara; Pengar, berömmelse, brist på jobb, viljan att testa en affärsidé eller ett fritt arbete. Det som är intressant är hur hela affärsutvecklingen påverkas av källan till drivkraften.

Vad är viktigast – vad affärsidén är i dag eller vad den kan utvecklas till?

Att komma på en riktig grym affärsidé är en underbar känsla. Att utveckla den idén är en kreativ och inspirerande process. Det största hotet mot ens affärsidé är omgivningen som när som helst kan skjuta ner affärsidén. Då är resan slut och den underbara känslan är borta.

Många väljer därför att skydda sin affärsidé. Nästan uteslutande så kommer dessa affärsidéer resultera i affärsplaner som baseras på statistik, fakta, antaganden och analyser. De är på sin höjd glorifierade luftslott utan förankring med verkligheten. Entreprenörer som driver den här typen av affärsutveckling är inte intresserad av utveckla affärsidén – intresset är uteslutande på att skapa en stark teoretisk affärsmodell som garanterat inte överlever första kundmötet. De trivs bättre i en bubbla och det är helt okej – det är en underbar plats men inget projekt som jag skulle investera i.

En affärsidé är ingenting om den inte kan generera affärer. Det behöver inte vara pengar (socialt entreprenörskap) men det måste medföra ett värde för någon. Att utveckla en affärsidé gör man tillsammans med marknaden och användaren/kunden. Entreprenören som driver den här typen av affärsutveckling är inte intresserad av vad affärsiden är någonstans i dag – intresset kretsar kring möjligheten att utveckla affärsidén till något värdefullt, en skalbar och repeterbar affärsmodell.

Affärsutveckling i verkligheten är en iterativ process där de är viktigare att testa teorier och samla in lärdomar än att bevara en ursprunglig idé. Det passar bättre i en komplex miljö som de flesta av oss befinner sig i. Förstå vad som driver dig och ha rätt förväntningar på din affärsidé.

Värt att testa är även entreprenörsprofiltestet för att få en intressant bild av vilken typ av entreprenör du är.

För övrigt så anser jag...

... att dagens starta eget-bidrag borde ersättas med ett entreprenörsbidrag.

Läs om mina egna erfarenheter här.